Poniżej przedstawiam listę warzyw i owoców, które są najlepszym źródłem witaminy C (wszystkie wartości podane są w mg/100g części jadalnych)*:
Warzywa
- Natka pietruszki 177
- Papryka czerwona 144
- Jarmuż - 120
Owoce:
- Porzeczki czarne 182,6
- Truskawki 66
- Kiwi 59
- Cytryny 50
Przeciętnemu Polakowi witamina C kojarzy się z cytryną, ale ta w powyższym porównaniu wypada blado… Nie znaczy to wcale, że trzeba zrezygnować z cytryny, o nie! Jednak przygotowując zielonego nutridrinka z jarmużem, bądź natką pietruszki dostarczymy sobie znacznie więcej witaminy C, niż dodając plasterek cytryny do herbaty…
Niestety na początku marca infekcja dopadła mnie znowu… Jednak myślę, że moja walka o odporność nie poszła na marne. Po pierwsze, nie od razu Kraków zbudowano, a budowanie odporności może trochę potrwać, po drugie tym razem infekcja trzymała się mnie nieco krócej niż zazwyczaj, a to oznacza, że organizm lepiej radzi sobie z chorobą. To bardzo pozytywny znak! W czasie choroby raczyłam się smoothie na odporność, który zawierał w sobie niezłą dawkę witaminy C. Szczerze wierzę w to, że pozwolił mi szybciej zwalczyć chorobę.
Uwaga! Koktajl w smaku nie powala, ale wystarczy dodać miodu i jest do wypicia :) Jego ewidentnym plusem jest pokaźna dawka witaminy C!
Składniki to:
spora garść natki pietruszki
2 kiwi
1 cytryna
sok z jednej cytryny
imbir
miód
woda
*Źródło: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Wyd. SGGW, Warszawa 2006
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz