czwartek, 17 marca 2016

Źródła witaminy C

Już dawno nosiłam się z zamiarem przygotowania posta na temat witaminy C. Niestety od pewnego czasu borykam się z niską odpornością na wszelkiego rodzaju infekcje. Choruję średnio co dwa miesiące i to moje "przeziębienie" zwykle ciągnie się dwa tygodnie zanim całkowicie wyzdrowieję. Zaczyna się standardowo od bólu gardła i mimo, że reaguję naprawdę szybko - pastylki na gardło, rutinoscrobin i inne fervexy - choroba prężnie się rozwija i po chwili kicham, prycham, a z nosa się leje… Doszłam do wniosku, że skoro kiepsko idzie mi z leczeniem przeziębień, muszę zrobić coś, żeby temu ZAPOBIEC. Pod koniec stycznia, kiedy ponownie leżałam w łóżku, pokonana przez chorobę wpadłam na pomysł, że powinnam maksymalnie odżywić organizm witaminami - a zwłaszcza witaminą C. Dlatego też kupiłam blender z zamiarem picia codziennie odżywczych smoothie pełnych witamin.
Poniżej przedstawiam listę warzyw i owoców, które są najlepszym źródłem witaminy C (wszystkie wartości podane są w mg/100g części jadalnych)*:

Warzywa

  • Natka pietruszki 177
  • Papryka czerwona 144
  • Jarmuż - 120 
Owoce:
  • Porzeczki czarne 182,6
  • Truskawki 66
  • Kiwi 59
  • Cytryny 50
Przeciętnemu Polakowi witamina C kojarzy się z cytryną, ale ta w powyższym porównaniu wypada blado… Nie znaczy to wcale, że trzeba zrezygnować z cytryny, o nie! Jednak przygotowując zielonego nutridrinka z jarmużem, bądź natką pietruszki dostarczymy sobie znacznie więcej witaminy C, niż dodając plasterek cytryny do herbaty… 
Niestety na początku marca infekcja dopadła mnie znowu… Jednak myślę, że moja walka o odporność nie poszła na marne. Po pierwsze, nie od razu Kraków zbudowano, a budowanie odporności może trochę potrwać, po drugie tym razem infekcja trzymała się mnie nieco krócej niż zazwyczaj, a to oznacza, że organizm lepiej radzi sobie z chorobą. To bardzo pozytywny znak! W czasie choroby raczyłam się smoothie na odporność, który zawierał w sobie niezłą dawkę witaminy C. Szczerze wierzę w to, że pozwolił mi szybciej zwalczyć chorobę. 

Uwaga! Koktajl w smaku nie powala, ale wystarczy dodać miodu i jest do wypicia :) Jego ewidentnym plusem jest pokaźna dawka witaminy C!

Składniki to:
spora garść natki pietruszki
2 kiwi
1 cytryna
sok z jednej cytryny
imbir
miód
woda


*Źródło: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Wyd. SGGW, Warszawa 2006

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz