sobota, 30 kwietnia 2016

Zapiekane farfalle - zapiekanka makaronowa z kurczakiem i mozarellą

Dziś po pełnej wrażeń wycieczce rowerowej potrzebowałam solidnej dawki kalorii! Wybór padł na sprawdzoną zapiekankę makaronową z kurczakiem, brokułem i mozarellą. Zapiekanka place lizać, ile kalorii nie liczę! Wierzę, że jeszcze więcej spaliłam na rowerze ;) Przepis podany jest na 4 spore porcje - na majówkę jak znalazł :)

Składniki:
2 piersi z kurczaka
brokuł
makaron farfalle (kokardki) 500g
pomidorki koktajlowe 500g
mozarella
śmietanka 30% (ok. 200g)
2 cebule
ser żółty 300g
2 jajka
pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Makaron farfalle gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki brokułu. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy al dente.
Kurczaka i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. 
Do naczynia żaroodpornego wkładamy po kolei: ugotowany makaron, różyczki brokułu, kurczaka i cebulę. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, mozarellę w kosteczkę. Dodajemy do pozostałych składników. 


W osobnej miseczce mieszamy śmietankę, 2 jajka i przyprawy. Tak przygotowaną mieszankę dolewamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.


Całość posypujemy utartym wcześniej serem (ja z racji braku tarki, musiałam ser pokroić w drobną kosteczkę :)) 


Zapiekankę wkładamy po piekarnika. Najpierw pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut (termoobieg), następnie ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja grill) do zarumienienia się sera.

Wino, ukochany mężczyzna, zapiekanka i przepis na wspaniały wieczór gotowy :)
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz